Informácia o opatreniach k pozitívnemu ovplyvneniu dopravnej nehodovosti na úz

01.07.2005 Celý región

Z rozboru dopravnej nehodovosti na území Prešovského kraja vyplýva skutočnosť, že v priebehu letnej turistickej sezóny bude činnosť policajtov v oblasti dohľ...
Z rozboru dopravnej nehodovosti na území Prešovského kraja vyplýva skutočnosť, že v priebehu letnej turistickej sezóny bude činnosť policajtov v oblasti dohľadu nad cestnou premávkou zameriavaná na pozitívne ovplyvnenie vývoja dopravnej nehodovosti a zaistenie bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky.

Zvýšenej pozornosti budú podrobené okrem hlavných cestných ťahov aj príjazdové komunikácie k významným rekreačným zariadeniam, turistickým centrám, horským a tiež hraničným priechodom.
Dohľad nad cestnou premávkou bude organizovaný tiež do miest zvýšeného výskytu dopravných nehôd, kumulácie dopravy a miest, kde dochádza k častému vzniku kolíznych situácii z dôvodu porušovania pravidiel cestnej premávky.

Pozornosť dopravnej polície bude venovaná najmä vodičom motorových vozidiel, chodcom a v čase letnej turistickej sezóny zvýšenému počtu cyklistov na komunikáciách, so zameraním na hlavné príčiny vzniku nehôd zavinených týmito kategóriami účastníkov cestnej premávky. Štatistické ukazovatele za rok 2004 poukazujú na hrozivý fakt, že z celkového počtu usmrtených pri dopravných nehodách v Prešovskom kraji tvorili až cca 40% podiel nemotoroví účastníci cestnej premávky, t.j. predovšetkým chodci a cyklisti.
Nevyhnutnou je vzájomná ohľaduplnosť vo vzťahu vodičov, chodcov a cyklistov. Predovšetkým u maloletých deti bez doprovodu dospelých hrozí kolízna situácia na komunikáciách. Žiada sa sústrediť aj na kontrolu požitia alkoholických nápojov u cyklistov, ktorí predovšetkým vo večerných a nočných hodinách častokrát neosvetlení spôsobujú dopravné nehody s najzávažnejšími následkami.

Osobitná pozornosť bude venovaná v súčasnom období problémovému stavu v správaní sa motocyklistov, predovšetkým v obciach nášho kraja, kde dochádza k dopravným nehodám s tragickými následkami. Mladí vodiči motocyklov, najmä tí bez vodičského oprávnenia a bez bezpečnostnej prilby ohrozujú tak seba ako aj ostatných účastníkov cestnej premávky. Hlavne v neskorých večerných a nočných hodinách na motocykloch nesplňajúcich technickú spôsobilosť ohrozujú vlastné, ale aj cudzie životy.
V spolupráci so správcami komunikácií sa budú vykonávať kontroly stavu a úrovne dopravného značenia na hlavných cestných ťahoch, vrátane priechodov pre chodcov a v rekreačných oblastiach, pričom zistené nedostatky sa budú operatívne odstraňovať.

Verejnosť bude pravidelne informovaná o vývoji dopravnej nehodovosti, uzávierkach, obchádzkach a problematických oblastiach v cestnej premávke prostredníctvom rozhlasu, tlače a televízie.
Všetkým účastníkom cestnej premávky v čase dovolenkovej sezóny prajeme príjemné prežitie letných dovolenkových dní s vierou šťastných návratov bez dopravných nehôd.
 

Vyberte región

mark